Martinovy Recepty

Kvas (kvásek)

Na založení kvas (kvásku) existuje spoustu návodů, různě komplikovaných. Nakonec jsem postupoval přibližně podle PečemPecen.cz.

Suroviny

  • bio celozrnná žitná mouka hladká (čím víc bio a celozrnná, tím líp)
  • voda
  • váha

Založení kvasu

  • v 1 l sklenici smíchat 100 g žitné mouky a 100 g vlažné vody (ideálně převařené a vystydlé)
  • sklenici přikrýt folií + gumičkou
  • nechat 24 h v teple (máme v koupelně super stoupačky, které od podzimu do jara hřejí jak blázen, takže dávám kvasit a kynout tam)
  • do mísy odebrat 100 g kvasu ze sklenice, zbytek vyhodit a sklenici vymýt
  • přidat 100 g mouky, 100 g vlažené vody a pořádně rozmíchat
  • zase nechat 24 h v teple
  • vyhazování a dokrmování kvásku zopakovat aspoň třikrát
  • pak už můžete zkusit upéct chleba (třeba pšenično-žitný nebo celozrnný žitný)

Kvas kvasí