Martinovy Recepty

Celozrnný žitný chléb

Celozrnný žitný chléb peču podle Cuketky, s mírnými úpravami (zjednodušeními).

Prvním krokem je příprava rozkvasu.

Suroviny - rozkvas

  • 30 g (dvě lžíce) žitného kvasu (Jak založit kvas?)
  • 170 g celozrnné žitné mouky hladké
  • 170 g vody

Postup - rozkvas

  • v míse smícháme žitný kvas, mouku a vodu
  • zakryjeme folií
  • necháme 12 h kynout (takže zadělat večer)

Rozkvas - večer

Rozkvas - ráno

Suroviny

  • žitný kvas z předchozího kroku
  • 360 g celozrnné žitné mouky hladké
  • 320 g vody
  • 75 g ovesných vloček
  • 75 g slunečnicových semínek (nebo nasekané vlašské ořechy)
  • 15 g soli
  • máslo nebo sádlo na vymazání formy

Postup

  • z rozkvasu do čisté skleničky odebrat dvě lžíce kvasu na příště (před přidáním dalších surovin!)
  • vymazat formu máslem
  • do mísy přidat mouku, vločky, semínka, sůl a vodu
  • varianta: do těsta přidat ještě 100 g nahrubo nastrouhané mrkve 🥕 (viz poslední fotka)
  • pořádně promíchat
  • přendat do vymazané formy a urovnat (dobře jde gumovou stěrkou)
  • přikrýt folií
  • nechat 3 hodiny kynout
  • rozehřát troubu na 250 °C
  • při této teplotě péct 10 minut
  • pak dalších 35 minut při 220 °C
  • chleba vyklopit
  • nechat stydnout na mřížce (třeba té z trouby) nejméně 3 hodiny (dříve nekrájet!)

Celozrnný žitný chléb

Celozrnný žitný chléb

Celozrnný žitný chléb

Celozrnný žitný chléb

Celozrnný žitný chléb