Kvas (kvásek)
Na založení kvas (kvásku) existuje spoustu návodů, různě komplikovaných. Nakonec jsem postupoval přibližně podle PečemPecen.cz.
Suroviny
- bio celozrnná žitná mouka hladká (čím víc bio a celozrnná, tím líp)
- voda
- váha
Založení kvasu
- v 1 l sklenici smíchat 100 g žitné mouky a 100 g vlažné vody (ideálně převařené a vystydlé)
- sklenici přikrýt folií + gumičkou
- nechat 24 h v teple (máme v koupelně super stoupačky, které od podzimu do jara hřejí jak blázen, takže dávám kvasit a kynout tam)
- do mísy odebrat 100 g kvasu ze sklenice, zbytek vyhodit a sklenici vymýt
- přidat 100 g mouky, 100 g vlažené vody a pořádně rozmíchat
- zase nechat 24 h v teple
- vyhazování a dokrmování kvásku zopakovat aspoň třikrát
- pak už můžete zkusit upéct chleba (třeba pšenično-žitný nebo celozrnný žitný)