Celozrnný žitný chléb
Celozrnný žitný chléb peču podle Cuketky, s mírnými úpravami (zjednodušeními).
Prvním krokem je příprava rozkvasu.
Suroviny - rozkvas
- 30 g (dvě lžíce) žitného kvasu (Jak založit kvas?)
- 170 g celozrnné žitné mouky hladké
- 170 g vody
Postup - rozkvas
- v míse smícháme žitný kvas, mouku a vodu
- zakryjeme folií
- necháme 12 h kynout (takže zadělat večer)
Suroviny
- žitný kvas z předchozího kroku
- 360 g celozrnné žitné mouky hladké
- 320 g vody
- 75 g ovesných vloček
- 75 g slunečnicových semínek (nebo nasekané vlašské ořechy)
- 15 g soli
- máslo nebo sádlo na vymazání formy
Postup
- z rozkvasu do čisté skleničky odebrat dvě lžíce kvasu na příště (před přidáním dalších surovin!)
- vymazat formu máslem
- do mísy přidat mouku, vločky, semínka, sůl a vodu
- varianta: do těsta přidat ještě 100 g nahrubo nastrouhané mrkve 🥕 (viz poslední fotka)
- pořádně promíchat
- přendat do vymazané formy a urovnat (dobře jde gumovou stěrkou)
- přikrýt folií
- nechat 3 hodiny kynout
- rozehřát troubu na 250 °C
- při této teplotě péct 10 minut
- pak dalších 35 minut při 220 °C
- chleba vyklopit
- nechat stydnout na mřížce (třeba té z trouby) nejméně 3 hodiny (dříve nekrájet!)