Martinovy Recepty

Zeleninový vývar z odřezků

Mám radost, že jsem na tuhle věc narazil. Jde o to, že pokud si během vaření budete schraňovat různé vhodné odřezky zeleniny a dávat si je do zavíracích sáčků do mrazáku, tak až se jich nahromadí více, tak z toho můžete udělat parádní zeleninový vývar. A ten se hodí do polévek nebo třeba omáček.

Jednak hezky využiju zbytky, které by se vyhodily a zároveň mi to trochu urychlilo vaření, protože dřív jsem více optimalizoval, abych využil celou mrkev a odkrojil z ní jen co nejmenší kousek. Nebo z cibule jsem pečlivě odkrajoval jen to, co se nehodilo do jídla. Ale teď když vím, že ty kousky nejdou do kompostu, ale bude z nich vývar, tak se nesnažím tolik optimalizovat, z mrkve tam dám klidně kousek, co už se špatně strouhá a z cibule oloupu klidně o vrstvu víc, abych měl do jídla jen tu opravdu hezkou. Do vývaru je to jedno. A taky si jde sbírat takové ty smutné zbytky zeleniny, které zbydou v lednici a víte, že je nestihnete použít, než budou úplně na vyhození.

Typicky to dělám tak, že při přípravě si tyhle různé zbytky dávám do jednoho boxíku nebo na talířek a na konci je přendám do ziplocku mrazáku. Výhoda je, že do toho boxíku přidávám i během krájení, když mi zbyde bubák z cibule nebo se mi při krájení rozjede a zbydou nějaké kousky, které se nehodí do jídla (nebo by byla pruda je po jednom krájet)

(Pokud se chcete mrknout na další inspiraci, tak si na youtube si vyhledejte vegetable stock from scraps)

Co si sbírat:

  • slupky a spodky a vršky mrkve (Pozor! Nechcete tam mít hlínu, takže mrkev pořádně umýt.)
  • odřezky a slupky z cibule (někdo tam dává všechny ty vnější, já jen ty, které nejsou úplně papír) a třeba i vykrojený "bubák"
  • odkrojené nepěkné části natí i kořen z jarní cibulky
  • slupky z česneku
  • odkrojené spodky a vršky z řapíkatého celeru, případně i oškrábané slupky
  • zbytky bylinek, stonky apod (třeba z petržele)
  • kousky rajčat - vykrajuju bubák, případně pokud budete dělat třeba bruschettu a zbydou vám semínka a šťáva, tak ty tam klidně dejte taky

Co se nedoporučuje:

(vývar by byl divný nebo hořký)

  • papriky
  • ředkvičky
  • brokolice (a spol.)

Postup:

  • vyndat z mrazáku sáčky s odřezky, dát do velkého hrnce
  • zalít studenou vodou, aby bylo ponořeno
  • přidat pepř celý (třeba 10 nebo 20 kuliček), 2 bobkové listy, malinko soli
  • vařit cca hodinu a půl
  • pak scedit a případně zredukovat
  • můžete rovnou použít nebo rozdělit do malých kelímků (označit datem) a dát do mrazáku

Zeleninový vývar z odřezků

Zeleninový vývar z odřezků

Zeleninový vývar z odřezků

Zeleninový vývar z odřezků

Zeleninový vývar z odřezků

Zeleninový vývar z odřezků

Zeleninový vývar z odřezků