Martinovy Recepty

Pšenično-žitný chléb (pecen)

Celozrnný žitný chléb peču podle PečemPecen.cz, s mírnými úpravami (zjednodušeními).

Prvním krokem je příprava rozkvasu.

Suroviny - rozkvas

  • 30 g (dvě lžíce) žitného kvasu (Jak založit kvas?)
  • 350 g celozrnné žitné mouky hladké
  • 350 g vody

Postup - rozkvas

  • v míse smícháme žitný kvas, mouku a vodu
  • zakryjeme folií
  • necháme 12 h kynout (takže zadělat večer)

Rozkvas - večer

Rozkvas - ráno

Suroviny

  • žitný kvas z předchozího kroku
  • 400 g pšeničné chlebové mouky
  • 200 g vody
  • 20 g soli
  • 10 g kmínu (napůl mletý a celý)

Postup

  • v míse smíchejte suroviny
  • nechte těsto stát 20 minut
  • hněťte 15 minut vařečkou nebo robotem (je poznat, že se v průběhu trochu změní struktura těsta)
  • těsto přemístěte do olejem vymazané mísy, zakryjte folií a nechte hodinu kynout
  • na pomoučené ploše (pšeničnou moukou) těsto přeskládejte a vraťte do mísy, nechte kynou další hodinu
  • připravte si ošatku (já zatím používám mísu vyloženou utěrkou) a vysypte ji žitnou moukou
  • těsto na pomoučené ploše opět přeskládejte, uzavřete švy, vytvarujte a vložte do ošatky, přikryjte folií
  • nechte kynout další hodinu
  • rozehřejte troubu na 230 °C
  • na dno trouby připravte starý plech
  • a připravte sklenici (2 dcl) horké vody
  • na další plech dejte pečicí papír a vyklopte na něj pecen
  • ostrým nožem nebo žiletkou ho nařízněte (není to jen na ozdobu, pokud ho nenaříznete, praskne si podle svého)
  • vložte do trouby, na spodní plech vylijte horkou vodu a troubu zavřete
  • po 15 minutách páru vyvětrejte a pokračujte v pečení
  • po dalších 10 minutách (25 minutách od začátku) snižte teplotu na 180 °C
  • pečte dalších 15 minut (celkem 40 minut)
  • chleba vyndejte a nechte na mřížce stydnout nejméně 3 hodiny

První pecen (5 dnů po založení kvásku!)

  • vyznačuje se mimo jiné tím, že jsem mísu ("ošatku") nevyložil utěrkou, takže mi vršek zůstal tam :-) Ale na výsledek to mělo hlavně vizuální vliv Pšenično-žitný chléb Pšenično-žitný chléb

Další pecen

Tady bylo pro jistotu spoustu mouky, ale vypadá mnohem lépe než ten první.

Pšenično-žitný chléb

Další a další

Už ani všechny nefotím...

Pšenično-žitný chléb

Pšenično-žitný chléb

Pšenično-žitný chléb

Pšenično-žitný chléb