Martinovy Recepty

Polévka z bílého chřestu

Suroviny

  • bílý chřest 500 g
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • smetana na vaření 200 ml
  • zeleninový vývar
  • sůl
  • 2 krajíce staršího chleba

Postup

  • chřest omyjeme, odkrojíme dřevnaté konce (2-3 cm) a oškrábeme skoro až k vršku
  • chřest nakrájíme na několikacentimetrové kousky tak, aby vršek s kusem materiálu zůstal dohromady (budeme je po uvaření vyndávat)
  • odkrojené konce a oškrábané slupky nevyhazovat, ale naopak dát do malého kastrolu, zalít vodou a aspoň půl hodiny vařit - získáme tím chřestový vývar
  • když už bude vývar skoro hotový, orestujeme cibulku, přidáme nakrájený chřest a přes jemný cedník přilijeme chřestový vývar
  • přidáme zeleninový vývar
  • osolíme
  • vaříme cca 15 min (zkuste vidličkou)
  • části se špičkou budou hotové dřív, vyndáme je a nakrájíme na menší kousky (použijeme na ozdobu)
  • zahustíme trochou kukuřičného škrobu a necháme provařit
  • přilijeme smetanu na vaření
  • rozmixujeme ponorným mixérem do hladka
  • přecedíme (jinak by v polévce zbyla vlákna)
  • z chleba nakrájíme malé kostičky a opečeme na pánvi
  • při servírování ozdobíme těmi rozkrájenými kousky vršků a třeba pažitkou

Polévka z bílého chřestu

Polévka z bílého chřestu

Polévka z bílého chřestu

Polévka z bílého chřestu