Martinovy Recepty

Jablečný koláč

Suroviny

  • 170 g másla
  • 2 vejce
  • 120 g mléka
  • 120 g cukru
  • 550 g hladké mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • vanilkový cukr
  • 8-10 jablek
  • rozinky
  • skořice

Postup - jablka

  • jablka oloupeme a nastrouháme na okurkovém struhadle
  • smícháme se skořicí, vanilkovým cukrem a rozinkami

Postup

  • z jednoho vejce dáme stranou bílek, žloutek do těsta
  • z másla, mouky, kypřicího prášku, cukru, zbytku vajec a mléka uhněteme těsto
  • ideální je začít v míse, mléko přilévat podle potřeby a finálně pak propracovat ručně na válu (kdyžtak přidáme mouku, nesmí moc lepit)
  • plech vyložíme pečicím papírem
  • těsto rozdělíme na dvě poloviny
  • první polovinu znovu rozdělíme na dvě poloviny a postupně z obou vyválíme obdélník ve tvaru poloviny plechu (poloviny děláme, aby se snadněji přenášelo na plech)
  • přeneseme na plech a trochu dotvaruje, aby byl pokrytý celý
  • na těsto rozložíme nastrouhaná jablka a urovnáme
  • z druhé poloviny těsta uděláme opět dva obdélníky, kterými přikryjeme jablka a zase dorovnáme a spojíme prsty, aby jablka nevyčuhovala
  • rozšleháme bílek a potřeme koláč
  • propícháme vydličkou (hodně, třeba 50 ×), aby se nevyboulil
  • pečeme do zlatova

Spodní placka

Částečně zakryté