Suroviny
- 170 g másla
- 2 vejce
- 120 g mléka
- 120 g cukru
- 550 g hladké mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- vanilkový cukr
- 8-10 jablek
- rozinky
- skořice
Postup - jablka
- jablka oloupeme a nastrouháme na okurkovém struhadle
- smícháme se skořicí, vanilkovým cukrem a rozinkami
Postup
- z jednoho vejce dáme stranou bílek, žloutek do těsta
- z másla, mouky, kypřicího prášku, cukru, zbytku vajec a mléka uhněteme těsto
- ideální je začít v míse, mléko přilévat podle potřeby a finálně pak propracovat ručně na válu (kdyžtak přidáme mouku, nesmí moc lepit)
- plech vyložíme pečicím papírem
- těsto rozdělíme na dvě poloviny
- první polovinu znovu rozdělíme na dvě poloviny a postupně z obou vyválíme obdélník ve tvaru poloviny plechu (poloviny děláme, aby se snadněji přenášelo na plech)
- přeneseme na plech a trochu dotvaruje, aby byl pokrytý celý
- na těsto rozložíme nastrouhaná jablka a urovnáme
- z druhé poloviny těsta uděláme opět dva obdélníky, kterými přikryjeme jablka a zase dorovnáme a spojíme prsty, aby jablka nevyčuhovala
- rozšleháme bílek a potřeme koláč
- propícháme vydličkou (hodně, třeba 50 ×), aby se nevyboulil
- pečeme do zlatova