Tortilla Española
Inspirováno tímto videem.
Suroviny
- 4 střední brambory
- 1 cibule
- 5 vajec
- olivový olej
- sůl
- koření? pepř?
Postup
- brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, IKEA struhadlo na to má plátkovač, takže není potřeba se s tím dělat ručně
- oloupeme cibuli, překrojíme na půl a poloviny nakrájíme na tenké plátky
- dáme do mísy a promícháme se solí a 3 lžícemi olivového oleje
- dáme na pečící papír na plech a pečeme
- v průběhu pečení promícháme
- do mísy, kde jsme předtím měli brambory (ať si neumažeme další), rozklepneme vajíčka a rozšleháme
- přidáme trochu soli a pepře
- brambory a cibuli z plechu vysypeme do mísy k vajíčkům a promícháme
- na malé pánvi rozehřejeme olej a nalijeme směs
- chvíli smažíme a vařečkou trochu odděláváme od krajů pánve
- s pomocí talíře otočíme - doporučuji mrknout na video
- a pečeme z druhé strany
- můžeme ještě jednou otočit (teď už to půjde lépe) a dopéci
- vyklopíme na talíř a krájíme na měsíčky jako pizzu
Poznámky
- v původním receptu pepř nedávali, ale pak to nemá moc výraznou chuť, příště zkusím přidat i nějaké další koření
- pokud se v první fázi pečení přiklopí pokličkou, tak by se měla ze shora zatáhnout a jít lépe otočit (zatím jsem nezkoušel)
- originální španělská varianta je místo pečení brambory a cibuli smažit v 3 cm oleje, já mám raději tuhle light verzi