Martinovy Recepty

Svíčková s celerovým knedlíkem

Suroviny - svíčková

  • 1 kg hovězí zadní (ale z vepřové plece to jde také)
  • máslo, sádlo
  • 1/2 většího celeru
  • kořenová petržel
  • 5 mrkví
  • 2 větší cibule
  • sůl, pepř
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • vinný ocet
  • 1 lžíce hořčice
  • 5 bobkových listů, 10 nových koření, 15 pepřů
  • smetana na vaření

Suroviny - knedlíky

  • 1/2 celeru
  • 2 mrkve
  • 2 vrchovaté lžíce špaldové mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 4 vejce
  • sůl, pepř, saturejka

Postup - svíčková

  • maso osolit a opepřit
  • opéct ze všech stran v pánvi na másle a sádle
  • dát do zapékací mísy s víkem nebo pekáče
  • zeleninu oloupat a nakrájet na kostičky
  • opéct v pánvi na sádle a na másle (osolit)
  • přidat 4 lžíce třtinového cukru - trochu zkaramelizovat
  • 5 lžic vinného octa
  • nechat odpařit
  • přidat lžíci hořčice a promíchat
  • zalít vývarem/horkou vodou
  • přidat k masu do pekáče
  • přidat bobkový list, nové koření, pepř celý
  • péct 2 h na 170 °C (případně v průběhu dolít vodu)
  • vyndat maso na talíř
  • vyndat koření
  • zeleninu dát do hrnce a rozmixovat ponorným mixérem do hladka
  • případně přidat trochu vody, pokud to jde špatně mixovat
  • přidat smetanu na vaření
  • nechat chvíli provařit

Postup - knedlíky

  • celer a mrkev nastrouháme najemno
  • osolíme a promícháme
  • pokud pustí vodu, tak ji dáme lžící pryč
  • přidáme vejce, mouku a koření a promícháme
  • přidáme kypřící prášek a promícháme
  • plníme do formiček na muffiny (cca 1,5 cm do výšky - záleží, kolik máte formiček)
  • pečeme cca 20 min
  • vyndáme a před vyklopením necháme chvíli zchladnout, aby šlo lépe vyklopit

Maso nakrájíme na plátky a podáváme i s brusinkovým džemem (mají třeba v IKEA).

Svíčková

Inspirováno kucharkaprodceru.cz/svickova-na-smetane-recept.