Svíčková s celerovým knedlíkem
Suroviny - svíčková
- 1 kg hovězí zadní (ale z vepřové plece to jde také)
- máslo, sádlo
- 1/2 většího celeru
- kořenová petržel
- 5 mrkví
- 2 větší cibule
- sůl, pepř
- 4 lžíce třtinového cukru
- vinný ocet
- 1 lžíce hořčice
- 5 bobkových listů, 10 nových koření, 15 pepřů
- smetana na vaření
Suroviny - knedlíky
- 1/2 celeru
- 2 mrkve
- 2 vrchovaté lžíce špaldové mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 4 vejce
- sůl, pepř, saturejka
Postup - svíčková
- maso osolit a opepřit
- opéct ze všech stran v pánvi na másle a sádle
- dát do zapékací mísy s víkem nebo pekáče
- zeleninu oloupat a nakrájet na kostičky
- opéct v pánvi na sádle a na másle (osolit)
- přidat 4 lžíce třtinového cukru - trochu zkaramelizovat
- 5 lžic vinného octa
- nechat odpařit
- přidat lžíci hořčice a promíchat
- zalít vývarem/horkou vodou
- přidat k masu do pekáče
- přidat bobkový list, nové koření, pepř celý
- péct 2 h na 170 °C (případně v průběhu dolít vodu)
- vyndat maso na talíř
- vyndat koření
- zeleninu dát do hrnce a rozmixovat ponorným mixérem do hladka
- případně přidat trochu vody, pokud to jde špatně mixovat
- přidat smetanu na vaření
- nechat chvíli provařit
Postup - knedlíky
- celer a mrkev nastrouháme najemno
- osolíme a promícháme
- pokud pustí vodu, tak ji dáme lžící pryč
- přidáme vejce, mouku a koření a promícháme
- přidáme kypřící prášek a promícháme
- plníme do formiček na muffiny (cca 1,5 cm do výšky - záleží, kolik máte formiček)
- pečeme cca 20 min
- vyndáme a před vyklopením necháme chvíli zchladnout, aby šlo lépe vyklopit
Maso nakrájíme na plátky a podáváme i s brusinkovým džemem (mají třeba v IKEA).
Inspirováno kucharkaprodceru.cz/svickova-na-smetane-recept.