Suroviny (na 3 šišky)
- 400 g hladké mouky
- 2 vejce
- 0,125 ml vlažné vody
- 1 lžička octa
- špetka soli
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- strouhanka
Postup
- v míse vypracujeme těsto (mouka, 1 vejce, vlažná voda, lžička octa, špetka soli, 2 lžíce rozpuštěného tuku)
- rozdělíme na tři části a uděláme z nich bochánky
- přiklopíme teplým hrncem (nahřát na sporáku)
- oloupeme a nastrouháme jablka (na okurkovém struhadle)
- do jablek přidáme rozinky a skořici (cukr není potřeba)
- bochánek podsypat hladkou moukou
- rozválet (roztáhnout - odtud tažený) válečkem na tenko, do obdélníku
- vyválené těsto posypat strouhankou (aby vsákla vlhkost)
- rovnoměrně posypat jablky
- zarolovat a dát na pečící papír na plech
- zopakovat pro zbývající bochánky
- štrůdly potřít rozšlehaným vajíčkem
- propíchat naostřenou špejlí (10 děr), aby odcházela pára (jinak by mohly prasknout)
- upečeme