Martinovy Recepty

Štrůdl tažený

Suroviny (na 3 šišky)

  • 400 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 0,125 ml vlažné vody
  • 1 lžička octa
  • špetka soli
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • strouhanka

Postup

  • v míse vypracujeme těsto (mouka, 1 vejce, vlažná voda, lžička octa, špetka soli, 2 lžíce rozpuštěného tuku)
  • rozdělíme na tři části a uděláme z nich bochánky
  • přiklopíme teplým hrncem (nahřát na sporáku)
  • oloupeme a nastrouháme jablka (na okurkovém struhadle)
  • do jablek přidáme rozinky a skořici (cukr není potřeba)
  • bochánek podsypat hladkou moukou
  • rozválet (roztáhnout - odtud tažený) válečkem na tenko, do obdélníku
  • vyválené těsto posypat strouhankou (aby vsákla vlhkost)
  • rovnoměrně posypat jablky
  • zarolovat a dát na pečící papír na plech
  • zopakovat pro zbývající bochánky
  • štrůdly potřít rozšlehaným vajíčkem
  • propíchat naostřenou špejlí (10 děr), aby odcházela pára (jinak by mohly prasknout)
  • upečeme

Upečené štrůdly