Suroviny
- kuřecí (vepřové) maso
- hladká mouka
- strouhanka
- 1 - 2 vajíčka
- sůl
- pepř
- česnek
- brambory (+mrkev)
Postup
- řízky rozdělíme na menší kusy (velké se hůř smaží a je na nich míň křupavého)
- na talíř si připravíme hladkou mouku
- v misce nebo hlubokém talíři vidličkou rozšleháme vajíčka
- řízky naklepeme
- poté je potřeme prolisovaným česnekem, posypeme solí a pepřem
- obalíme v mouce
- namočíme do vajíčka tak, aby bylo po celém řízku
- dáme do strouhanky, pořádně ji přitlačíme
- dáme vedle na talíř a stejně obalíme i ostatní
- v pánvi rozpálíme olej (dáme ho výrazně více, než když děláme jen cibulku)
- že je olej rozpálený poznáme tak, že do něj hodíme drobek strouhanky slepené vajíčkem
- narovnáme řízky a smažíme
- po pár minutách otočíme a opečeme z druhé strany (není potřeba je otáčet pořád dokola)
- při vyndávání z pánve nechat okapat olej
- mezitím si uvaříme brambory a doporučuji k tomu přidat i mrkev - nečekaně dobře se hodí
- řízky při podávání doporučuji lehce pokapat citrónem
- doporučuji podávat s Bramborovým salátem