Martinovy Recepty

Pasta e Fagioli

(Případně existuje varianta s cizrnou "Pasta e Ceci")

Inspirace https://karelholub.substack.com/p/pasta-e-fagioli-zanet-achilovky-pohyb a https://cookieandkate.com/pasta-e-fagioli-recipe/

Suroviny

  • střední až větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 1 konzerva rajčat
  • fazole
  • bílé těstoviny (menší tvar)
  • zeleninový vývar
  • sůl, pepř
  • 2 bobkové listy, oregano, hladkolistá petržel

Postup

  • bílé fazole namočte den předem, v den vaření slijte a v nové vodě vařte do měkka
  • v dalším hrnci na olivovém oleji opékat nakrájenou cibuli, mrkev, celer se solí a pepřem, než změknou
  • přidat česnek, chvilinku opékat
  • přidat rajčata a nechat chvilku provařit
  • přidat vývar, vodu, bobkový list a oregano
  • nechat nějakou dobu vařit
  • vyndat bobkové listy
  • mixování - základ můžete rozmixovat celý nebo jen část zároveň s částí fazolí (buď v blenderu nebo ponorným mixérem) a pak přidat zpět do hrnce
  • přidat zbytek bokem uvařených fazolí a pokrájenou petržel
  • a přidat těstoviny - vařit do měkka (někde doporučovali, že pokud se bude nechávat na další den nebo mrazit, tak je lepší těstoviny vařit bokem a dávat až do talíře před servírováním)
  • po dovaření přidat dvě lžíce citronové šťávy (ochutnejte předtím a potom, ať vidíte rozdíl)