Pasta e Fagioli
(Případně existuje varianta s cizrnou "Pasta e Ceci")
Inspirace https://karelholub.substack.com/p/pasta-e-fagioli-zanet-achilovky-pohyb a https://cookieandkate.com/pasta-e-fagioli-recipe/
Suroviny
- střední až větší cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 3 stonky řapíkatého celeru
- 1 konzerva rajčat
- fazole
- bílé těstoviny (menší tvar)
- zeleninový vývar
- sůl, pepř
- 2 bobkové listy, oregano, hladkolistá petržel
Postup
- bílé fazole namočte den předem, v den vaření slijte a v nové vodě vařte do měkka
- v dalším hrnci na olivovém oleji opékat nakrájenou cibuli, mrkev, celer se solí a pepřem, než změknou
- přidat česnek, chvilinku opékat
- přidat rajčata a nechat chvilku provařit
- přidat vývar, vodu, bobkový list a oregano
- nechat nějakou dobu vařit
- vyndat bobkové listy
- mixování - základ můžete rozmixovat celý nebo jen část zároveň s částí fazolí (buď v blenderu nebo ponorným mixérem) a pak přidat zpět do hrnce
- přidat zbytek bokem uvařených fazolí a pokrájenou petržel
- a přidat těstoviny - vařit do měkka (někde doporučovali, že pokud se bude nechávat na další den nebo mrazit, tak je lepší těstoviny vařit bokem a dávat až do talíře před servírováním)
- po dovaření přidat dvě lžíce citronové šťávy (ochutnejte předtím a potom, ať vidíte rozdíl)