Palačinky
Suroviny
- 125 g hladké mouky
- špetka soli
- 2 vejce
- 300 ml mléka
- máslo na vymazání
Postup
- na přípravu těsta používám takovou vyšší nádobu, ne mísu
- místo řešení, co do čeho vsypat, do ní nasypu všechny suroviny (mouku, sůl, vajíčka, mléko) a promíchám ponorným mixérem
- necháme odležet v lednici (30 min, nebo klidně přes noc)
- teflonovou pánev vytřeme máslem (jen před první palačinkou) a necháme ohřát
- papírovou utěrkou většinu másla otřeme
- nalijeme sběračku těsta a zároveň pánev naklápíme tak, aby se těsto rovnoměrně rozlilo
- pečeme
- dřevěnou špachtlí opatrně uvolníme kraje
- otočíme (nadhození a otočení je překvapivě snadné, chycení na pánev jen o něco těžší)
- opečeme z druhé strany
- shromažďujeme na talíři, na přikrytí používám pokličku od pánve
- před další palačinkou vyčistím zbytky z pánve tou utěrkou, co jsem s ní na začátku vytřel přebytečné máslo (takže se ho malinko dostane na pánev, ale není potřeba ho přidávat)
- podáváme buď natřené džemem a přeložené nebo třeba s plátkem šunky vevnitř a srolované
Tip: připravte těsto z dvojité dávky a z toho co zbyde od večeře, můžete udělat palačinky k snídani.