Suroviny - těsto (dvě až tři porce, 8 ks)
- 200 g vařených brambor
- 250 g hladké mouky
- 1 vejce
- 1/2 kostky droždí (20 g)
- 150 ml mléka (přidat dle potřeby)
- trochu cukru
- sůl
Suroviny - ochucení
- 300 g eidamu
- 6 stroužků česneku
- olivový olej
- voda, sůl, mašlovačku
- kečup
Postup
- ve vlažném mléce rozmícháme droždí a trochu cukru (pozor, bez něj to nebude fungovat!) a necháme vyjít kvásek
- uvařené a vychladlé brambory nastrouháme najemno
- přidáme vejce, mouku, kvásek a osolíme
- zpracujeme těsto (mělo by být o něco řidší než klasické kynuté těsto)
- necháme v teple kynout alespoň 45 minut
- vyklopíme na pomoučenou plochu
- rozdělíme na 8 částí
- prsty tvarujeme do tvaru langoše (pozor, těsto se trhá, není to jako byste nadhazovali těsto na pizzu, je lepší dělat na ploše)
- dva plechy vyložíme pečícím papírem a lehce potřeme olejem
- langoše přemístíme na plechy
- pečeme asi 15 minut na 220 °C
Postup - ochucení
- česnek oloupeme a prolisujeme do hrnečku
- přidáme dvě lžíce olivového oleje
- osolíme a přidáme trochu vody
- promícháme
- na langoš před servírováním mašlovačkou naneseme česnekový dip
- posypeme eidamem a ochutíme kečupem