Knedlíky plněné uzeným se zelím
Suroviny
- zelí
- brambory
- uzené
- hrubá mouka
- cibule
- ocet
- krupice
- kypřící prášek
- 2 vajíčka
Postup zelí
- nakrouhat
- v hrnci osmažit cibulku a nasypat zelí
- přidat lžíci cukru, sůl, pepř celý, drcený kmín, nové koření, lžíci octa
- zalít vodou, promíchat a nechat dusit
- pokud se na začátku všechno zelí nevešlo, tak jde postupně přidávat
- na zahuštění později přidat nastrouhané jablko
Postup knedlíky
- uzené nakrájet a orestovat na cibulce
- den předem uvařit brambory a nechat je vystydnout
- uvařené brambory nastrouhat najemno
- dát si vařit vodu, kam pak dáme knedlíky
- přidat krupici a hrubou mouku (v poměru 1:2, množství podle brambor)
- kypřící prášek (zamíchat do mouky)
- sůl
- přidat vajíčka - ve chvíli, kdy se kypřící prášek namočí to těsno začne "tát", takže pak už to chce pracovat rychle a mít všecko připravené
- vypracovat těsto
- část těsta rozválet (necelý 1 cm tlustá placka)
- ukrojíme kus těsta, a zabalíme do něj uzené
- knedlík pořádně umačkáme a trochu obalíme v hrubé mouce
- dáme do vroucí vody a vaříme 20 minut