Martinovy Recepty

Knedlíky plněné uzeným se zelím

Suroviny

  • zelí
  • brambory
  • uzené
  • hrubá mouka
  • cibule
  • ocet
  • krupice
  • kypřící prášek
  • 2 vajíčka

Postup zelí

  • nakrouhat
  • v hrnci osmažit cibulku a nasypat zelí
  • přidat lžíci cukru, sůl, pepř celý, drcený kmín, nové koření, lžíci octa
  • zalít vodou, promíchat a nechat dusit
  • pokud se na začátku všechno zelí nevešlo, tak jde postupně přidávat
  • na zahuštění později přidat nastrouhané jablko

Postup knedlíky

  • uzené nakrájet a orestovat na cibulce
  • den předem uvařit brambory a nechat je vystydnout
  • uvařené brambory nastrouhat najemno
  • dát si vařit vodu, kam pak dáme knedlíky
  • přidat krupici a hrubou mouku (v poměru 1:2, množství podle brambor)
  • kypřící prášek (zamíchat do mouky)
  • sůl
  • přidat vajíčka - ve chvíli, kdy se kypřící prášek namočí to těsno začne "tát", takže pak už to chce pracovat rychle a mít všecko připravené
  • vypracovat těsto
  • část těsta rozválet (necelý 1 cm tlustá placka)
  • ukrojíme kus těsta, a zabalíme do něj uzené
  • knedlík pořádně umačkáme a trochu obalíme v hrubé mouce
  • dáme do vroucí vody a vaříme 20 minut

Uvařeno

Servírování