Martinovy Recepty

Hovězí vývar

Hovězí vývar se hodí do spousty polévek nebo omáček. Případně ho můžete naředit, přidat do něj přidat mrkev, další zeleninu a nudle a udělat z něj polévku.

Suroviny

  • 2 kg hovězích kostí
  • 2 velké mrkve
  • 2 cibule
  • 2 řapíkaté celery
  • 8 stroužků česneku
  • 20 kuliček pepře
  • 2 bobkové listy
  • 1 jarní cibulka

Postup

  • mrkev nakrájíme na kolečka (není potřeba loupat), cibule rozkrojíme na osminy
  • narovnáme na plech na pečicí papír
  • na zeleninu rozrovnáme hovězí kosti
  • pečeme do tmavě hněda, cca 40 min na 220 °C, v polovině kosti obrátíme
  • opečenou zeleninu a kosti přendáme do velkého hrnce (5 litrového), přilijeme i šťávu, kterou to na plechu pustilo
  • přidáme nakrájený řapíkatý celer, česnek (stroužky stačí překrojit), pepř, bobkový list a pokrájenou jarní cibulku
  • zalijeme studenou vodou tak, aby kosti byly ponořené
  • přivedeme k varu a pak pomalu vaříme 4 a více hodin
  • průběžně (třeba jednou za hodinu) sbíráme pěnu, která se na hladině tvoří (vývar bude méně zakalený), promícháme a případně dolijeme horkou vodou, aby kosti byly stále ponořené
  • na konci vyndáme kosti a zeleninu a vývar scedíme přes jemný cedník (případně nejdříve přes cedník a pak ještě přes látku)
  • necháme vystydnout (aby na vrchu ztuhl tuk), sesbíráme z vršku tuk (jde použít místo oleje na vaření), a vývar můžeme zmrazit buď v kelímcích nebo sáčcích do mrazáku

Hovězí vývar

Hovězí vývar

Hovězí vývar