Suroviny - placičky
- 300 g máslové dýně (nebo hokkaido)
- 2 jarní cibulky (nebo 1 malá cibule)
- hrst čerstvého špenátu (nebo mražený listový špenát)
- 1 mrkev
- 1 vejce
- 140 g špaldové mouky (nebo hladké)
- 1 lžička kypřícího prášku
- 1 lžička oregana
- 1/2 lžičky tymiánu
- špetka mletého římského kmínu
- sůl, pepř
Suroviny - dresink
- 200 ml kysané smetany
- 50 g balkánského sýru
- 1 lžíce petržele
- česnek
- pepř, oregano, tymián
Postup - placičky
- máslovou dýni oloupat (hokkaido ne), vydlabat, nakrájet na kostičky
- dusit s trochou vody do měkka (15 - 20 minut)
- rozšťouchat štouchadlem na brambory na pyré
- nechat vystydnout
- přidat najemno nakrájenou cibuli
- přidat pokrájený špenát
- přidat nahrubo nastrouhanou mrkev
- přidat vejce
- přidat mouku smíchanou s kypřícím práškem
- přidat sůl a koření
- pořádně promíchat
- pečící papír potřít olivovým olejem (nezapomenout, jinak se to přilepí!) a lžicí vytvořit tenké placičky (cca 7 mm)
- péct v troubě
- podávat s dresinkem
Postup - dresink
- vidličkou rozmačkat sýr
- smíchat v misce se zakysanou smetanou
- přidat česnek, petržel, pepř, oregano a tymián
- pořádně promíchat