Martinovy Recepty

Dhal z červené čočky

Inspirace https://biancazapatka.com/en/red-lentil-dahl/

Ingredience (4 porce)

  • 1-2 cibule
  • kokosový olej/ghí
  • 4 stroužky česneku
  • zázvor (1-2 lžičky čerstvého nebo sušený 1 lžička)
  • kurkuma (1 lžička)
  • koriandr (1 lžička)
  • římský kmín (1 lžička)
  • mletá červená paprika (1 lžička)
  • garam masala (1 lžička)
  • půlená červená čočka (300 g)
  • zeleninový vývar 0,8l
  • kokosové mléko
  • krájená nebo pasírovaná rajčata v konzervě
  • citronová šťáva z poloviny citronu (2-3 lžíce)
  • sůl, pepř

Postup

  • cibuli nakrájíme a restujeme na kokosovém oleji nebo ghí, než zprůhlední
  • přidáme nastrouhaný zázvor a prolisovaný česnek a další minutu restujeme
  • přidáme kurkumu, koriandr, římský kmín, papriku, garam masalu a ještě pár sekund restujeme, aby koření zavonělo
  • přidáme propláchnutou čočku a zalijeme vývarem
  • necháme probublávat, dokud čočka nezměkne (cca 10 min)
  • přidáme kokosové mléko a rajčata
  • necháme dále probublávat (5-10 min)
  • nakonec přidáme citronovou šťávu, sůl a pepř a promícháme
  • můžeme ozdobit jogurtem, hladkolistou petrželkou a sezamovými semínky (bílá i černá)
  • podáváme s rýží nebo plackami naan

(jde udělat i variantu s půleným hrachem nebo fazolemi, ale ty by se asi musely namáčet, a hlavně by se vařily déle)

Dhal z červené čočky