Dhal z červené čočky
Inspirace https://biancazapatka.com/en/red-lentil-dahl/
Ingredience (4 porce)
- 1-2 cibule
- kokosový olej/ghí
- 4 stroužky česneku
- zázvor (1-2 lžičky čerstvého nebo sušený 1 lžička)
- kurkuma (1 lžička)
- koriandr (1 lžička)
- římský kmín (1 lžička)
- mletá červená paprika (1 lžička)
- garam masala (1 lžička)
- půlená červená čočka (300 g)
- zeleninový vývar 0,8l
- kokosové mléko
- krájená nebo pasírovaná rajčata v konzervě
- citronová šťáva z poloviny citronu (2-3 lžíce)
- sůl, pepř
Postup
- cibuli nakrájíme a restujeme na kokosovém oleji nebo ghí, než zprůhlední
- přidáme nastrouhaný zázvor a prolisovaný česnek a další minutu restujeme
- přidáme kurkumu, koriandr, římský kmín, papriku, garam masalu a ještě pár sekund restujeme, aby koření zavonělo
- přidáme propláchnutou čočku a zalijeme vývarem
- necháme probublávat, dokud čočka nezměkne (cca 10 min)
- přidáme kokosové mléko a rajčata
- necháme dále probublávat (5-10 min)
- nakonec přidáme citronovou šťávu, sůl a pepř a promícháme
- můžeme ozdobit jogurtem, hladkolistou petrželkou a sezamovými semínky (bílá i černá)
- podáváme s rýží nebo plackami naan
(jde udělat i variantu s půleným hrachem nebo fazolemi, ale ty by se asi musely namáčet, a hlavně by se vařily déle)