Martinovy Recepty

Čokoládový dort s borůvkami

Čokoládový dort s borůvkami

Suroviny - korpus

  • 150 g polohrubé mouky
  • 4 lžičky prášku do pečiva
  • 80 g cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • 150 g másla
  • 5 vajec

Postup - korpus

  • mouku dáme do mísy smícháme s cukrem, kypřicím práškem
  • přidáme změklé a na kusy nakrájené máslo
  • a vajíčka
  • ušleháme mixérem
  • nalijeme do vymazané dortové formy (ProTip: ještě lepší je vyložit ji pečicím papírem - vystřihnout kolečko a pak bočnice s chlopněmi - jako vystřihovánku)
  • pečeme cca 20 min na 170 °C
  • necháme vystydnout a teprve pak otevíráme formu, aby se nám dort neroztrhl (vystydnutím se trochu zpevní)

(Inspirace z https://www.oetker.cz/cz-cs/nase-recepty/r/jednoduchy-jahodovy-dort)

Suroviny - krém

  • 250 g hořké čokolády (alespoň 50 % kakaa)
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 250 g mascarpone (mají v Lidlu)
  • a dalších 250 ml smetany ke šlehání a ztužovač šlehačky na zdobení

Postup - krém

  • čokoládu rozpustíme ve vodní lázni (ve větším hrnci horká voda, na něm menší hrnec, ve kterém rozpouštíme - díky tomu se čokoláda nepálí)
  • postupně přilijeme smetanu a pořádně promícháme (musí to být jednolité)
  • necháme vystydnout v lednici, docela to ztuhne
  • přidáme mascarpone a prošleháme mixérem

(Inspirace na krém z https://www.lechocolat.cz/blog/jak-na-cokoladovy-krem-na-dort-nebo-cukrovi/)

Kompletace

  • korpus rozpůlíme velkým nožem na dvě poloviny
  • horní polovinu dáme stranou
  • na spodní polovinu natřeme krém, cca 0,5cm vrstvu (dobře to jde roztírat příborovým nožem)
  • poklademe ovocem (já jsem použil borůvky z https://www.boruvkovafarma.cz/, pokud budete dávat jahody, tak bych je nakrájel na plátky, aby se dala přiklopit ta druhá polovina dortu)
  • ovoce zatlačíme do vrstvy krému
  • přidáme další tenčí vrstvu krému, aby bylo ovoce zakryté
  • přiložíme horní polovinu korpusu
  • příborovým nožem natřeme krémem zvenku, jde během toho hezky doplnit ty kraje podél řezu
  • stejně natřeme i vršek
  • můžeme vyhladit tím velkým nožem, co jsme použili na krájení
  • ušleháme šlehačku (je dobré použít ztužovač šlehačky, dneska už ta smetana není, co bývala)
  • zdobičkou vytvoříme něco navrch
  • a poklademe ovocem, třeba i okolo

Příprava krému

Potřeno krémem

Čokoládový dort s borůvkami

Čokoládový dort s borůvkami