Brokolicový krém
Suroviny
- 1 nebo 2 brokolice
- smetana na vaření (ne kysaná)
- polévková zelenina / zeleninový bujón
- cibule, česnek
- sůl, pepř, muškátový oříšek
Postup
- brokolici rozebereme na malé růžičky
- košťál nakrájíme na kousky, aby se rychleji uvařil
- víte že vnitřek chutná jako kedlubna?
- orestujeme cibulku a česnek
- přidáme brokolici a vodu (čím méně vody, tím lépe - jen aby byla brokolice ponořená)
- Tip: Pokud si vodu uvaříme v rychlovarce, tak se nám to začne vařit dříve
- přidáme polévkovou zeleninu
- my máme v mrazáku předpřipravenou zeleninu do polévky, jde nahradit zeleninovým bujónem po dovaření brokolice
- Varianta: Můžete přidat i jednu nebo dvě papriky, zvýrazní to chuť
- vaříme 15 - 20 minut
- rozmixujeme tyčovým mixérem
- zase začneme vařit
- přidáme sůl a pepř a nastrouháme trochu muškátového oříšku
- přilijeme smetanu
- necháme ještě chvíli povařit
- podáváme s opečenou bagetou (nebo jen tak)
Pozn.: květákový krém jde udělat úplně stejně, jen se tam navíc dá pár brambor, kmín a třeba bazalka.